גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרסקותו של הווינר האולטימטיבי

הפיטורים של ז'וזה מוריניו מצ'לסי, מאמן הכדורגל שאף פעם לא הבטיח להביא כלום לשולחן מלבד תוצאות - וכמעט תמיד עמד במילה שלו, כולל תשע שנים רצופות ללא הפסד ליגה ביתי - עשויים לבשר על סוף דרכו במועדונים הגדולים ביותר בענף

ז'וזה מוריניו / צלם: רויטרס
ז'וזה מוריניו / צלם: רויטרס

מועדוני כדורגל תמיד מפטרים מאמנים. אין כאן איזו סנסציה. אבל הפרידה של ז'וזה מוריניו מצ'לסי בשבוע שעבר, ב"בהסכמה הדדית" - מרגישה הרבה יותר מדהימה מכל הפסקות העבודה הדומות שנחרטו בזיכרון. כי מוריניו הרי היה הווינר האולטימטיבי, ו-ווינר זה מונח שהפך כמעט למקודש בז'רגון העסקי המודרני: הפורטוגלי דמה למנכ"ל שלא מתחייב לכלום - למעט להביא תוצאות - ואכן מביא אותן. עד שהעונה הוא פתאום הפסיק להביא. וברגע שבפרזנטציה שלך לעולם אתה מנסה למכור כמה ווינר אתה - מה כבר נשאר לך להציע ברגע שאתה הופך ללוזר?

במשך 15 שנותיו במקצוע, למוריניו היה את מאזן הניצחונות פר-משחק הטוב ביותר בענף - כמעט ללא תחרות. הוא זכה פעמיים בצ'מפיונס ליג, בנוסף לאליפויות מקומיות בארבע מדינות שונות. במשך תשע שנים רצופות הוא לא הפסיד אף משחק ליגה ביתי (!).

הגאונות שלו התפרצה בעיקר באמצעות יכולתו לזהות את נקודות החולשה של היריבות - באמצעות לימודי וידאו של שעות ארוכות - וההבנה כיצד לנצל אותן. ב-2010 אינטר מילאנו שלו הדהימה את ברצלונה, הפייבוריטית הברורה בחצי גמר ליגת האלופות - לאחר שהבין כי לצ'אבי, הפליימייקר האדיר של היריבה - יש נטייה להתעכב שנייה או שתיים מיותרות בחזרה להגנה. במילותיו של מוריניו: "אם לך יש פרארי ולי יש אוטו קטן - אז כדי לנצח את המירוץ אני חייב לשבור לך את ההגה, או לשים לך סוכר בטנק דלק".

כשהוא נדרש ליחסים עם שחקניו, מוריניו ידע להשתמש בקסם האישי חסר התחרות שלו. מראהו המצודד היה נכס חשוב נוסף שהחזיק, דבר שהוא קריטי בתעשיית הכדורגל האובססיבית להצלחות על המגרש ולמבני-גוף חטובים. מוריניו היה נוהג להפציץ את אנשיו בהודעות SMS מחמיאות, וניסה להטמיע בהם מנטליות של מחנה סגור, אנחנו נגד כולם - במובן שהעולם כולו רוקם קונספירציות נגד הקבוצות שלו. האווירה הקדחתנית הזאת שהוא יצר הייתה כנראה ניתנת לתחזוקה רק לטווח הקצר: מוריניו מעולם לא הצליח למעלה משנתיים רצופות, באף מועדון בו עבד.

כשהקבוצות שלו ניצחו - מוריניו תמיד דרש לקבל את הקרדיט לכך. אחד ההסברים לזה: היה לו הרבה מאוד מה להוכיח. המסורת של הכדורגל מתעקשת כי רק שחקני עבר יכולים להפוך למאמנים, בעוד מוריניו מעולם לא שיחק ברמה מקצוענית. הוא בכלל נכנס לכדורגל מעמדת המתורגמן של בובי רובסון המנוח, כשהאנגלי אימן את ברצלונה. בשנת 2000 הוא עוד היה בסך הכל עוזר של לואי ואן חאל בברצלונה - וב-2004 הוא כבר זכה בליגת האלופות עם פורטו הקטנה. לכן, אין פלא שהוא נהג לקרקר כמו עורב.

העבודה הראשונה שלו בצ'לסי, בין 2004 ל-2007, הייתה ברובה עטורת ניצחונות ותהילה. ואז הוא חזר ב-2013 לקדנציה שנייה בסטמפורד ברידג'. השידוך המחודש בינו לבין רומן אברמוביץ' היה דומה לאלו של זוגות נשואים בגיל המעבר, שנפרדים ומתאחדים מחדש לאחר שלמדו בחוץ כמה שיעורים קשים על החיים. הם הגיעו להסכמים חדשים על אופי יחסיהם: מר אברמוביץ' הסכים להיפטר מההרגל שלו לרכוש שחקנים בעצמו, ואז להנחית אותם על המאמן חסר החשק; מוריניו, מצדו, הסכים לחלוק ולהסביר את החלטותיו עם אנשי חצרו של אברמוביץ'.

ההסדר עבד טוב למשך שנתיים. כעת, לא יהיה נכון להטיל על מוריניו את מרבית האשמה בקריסתה של צ'לסי העונה: כמו רוב האנשים המעורבים בכדורגל - גם הוא מעריך יתר על המידה את חשיבותה של עמדת המאמן. איכות סגל השחקנים כמעט תמיד מהווה פאקטור חשוב יותר מזהות המאמן בדרך להצלחות. בדיוק כפי שמוריניו לא יכול לנכס לעצמו את מרבית הקרדיט על שלוש האליפויות שאליהן הוביל את צ'לסי - כך הוא לא צריג לספוג כעת את מרבית האש. לפני כל דבר אחר, הכישלון של צ'לסי העונה התרחש, ככל הנראה - בשל פורמה עלובה של כוכבים מובילים ומותשים פיזית כגון אדן הזארד.

צריך להודות שהבעיות הגופניות של שחקני צ'לסי הן, בחלקן - אשמתו של מוריניו: הוא בקושי נתן לשחקניו הבכירים לנוח. אך זה כנראה נכפה עליו, גם בגלל שצ'לסי רוסנה על-ידי החוקים הפיננסיים החדשים של אופ"א, שמנעו ממועדונים לבזבז יותר ממה שהם מוציאים - כך שמוריניו לא היה מסוגל להשתמש בכסף של אברמוביץ' כדי לממן סגל של 22 שחקנים מהרמה העולמית הגבוהה ביותר. שחקני ההרכב של מוריניו בעונה הזאת היו טובים משמעותית מהמחליפים שלהם.

בנוסף, כיום כשהוא בן 52 וכבר זכה בכל דבר אפשרי - מוריניו כנראה מרוחק יותר משחקניו ביחס לשלבים מוקדמים יותר בקריירה שלו. לאחר שנתיים חצי ביחד, ייתכן ששחקניו בצ'לסי למדו לפרש את קסמיו האישיים קצת אחרת: הם אולי מתייחסים אליהם כסוג של מניפולציות. עם זאת, היחסים הבין-אישיים של עובדי צ'לסי הם כנראה נקודה משנית בסיפור. התוצאות הן אלו שנוטות לעצב את המורל של העובדים בכדורגל, ולא להיפך. כשצ'לסי החלה להפסיד - מוריניו הגיב רע. במשך רוב הקריירה שלו הא נהג להאשים את השופטים בהפסדים שלו - אבל העונה הוא ביקר בפומבי גם את שחקניו - התנהגות חסרת לויאליות שנחשבת לבלתי מקובלת בעולם הכדורגל.

הנטייה שלו להאשים את כל מה שזז בהפסדיו, מתפרשת בדרך כלל כ"משחק מוחות" מתוחכם שהוא מנהל. אך סביר יותר להניח שמוריניו פשוט לא הצליח להודות באשמתו, כיוון שכל תפיסת האני שלו מתבססת על היותו ווינר. יש מאמנים שמבטיחים כדורגל יפה, יש כאלו שמבטיחים לנהוג כג'נטלמנים - אבל מוריניו זה ווינר, או שהוא כלום. וזה ודאי הופך את הכישלון שלו בצ'לסי לכואב בצורה יוצאת דופן עבורו.

מוקדם יותר השנה ניסה מוריניו להפעיל את קסמיו על פ.ס.ז' הצרפתית, כנראה מתוך תקווה לסמן אותה כיעד הבא שלו. אבל כעת, כשהוא כבר חדל מלהיות הווינר הלא נחמד, והפך ללוזר לא נחמד - המועדונים הגדולים עשויים לבחון מועמדים אחרים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל אחרי הכסף

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית