גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה שלא לקחה אחריות על המחדל מאיישת עכשיו משרות של מילואימניקים

חצי שנה אחרי 7 באוקטובר אפשר היה לצפות שחברת הקבינט ושרת התחבורה מירי רגב תתחיל לספק תשובות לציבור ● אבל הודעת משרד התחבורה כי ימנה ממלאי מקום לעובדיו המשרתים במילואים מעלה תהייה: האם השרה בעצם מחפשת הזדמנויות להמשיך לסדר ג'ובים?

שרת התחבורה מירי רגב. הממשלה שלא לקחה אחריות על המחדל מאיישת משרות של מילואימניקים / צילום: קובי גדעון-לע''מ
שרת התחבורה מירי רגב. הממשלה שלא לקחה אחריות על המחדל מאיישת משרות של מילואימניקים / צילום: קובי גדעון-לע''מ

משרתי המילואים של משרד התחבורה התבשרו השבוע באמצעות מייל, שנשלח לכלל העובדים, כי ימונו להם ממלאי מקום כצעד שנוצר "למען משרתי המילואים". אבל בקונטקסט שבו מתנהל משרד התחבורה בחודשים האחרונים, לא פלא שעולה התהייה האם לא מדובר בצעד שנועד בכלל לקדם ג'ובים. במקום לתת תשובות לציבור על מחדלי הממשלה והקבינט, רגב ממשיכה לעסוק במינויים, גם על חשבון משרתי המילואים.

"לאור החשיבות שאנו מקנים לשירות מילואים בעיקר בעת הנוכחית, מתוך דאגה לרווחת משרתי המילואים העושים עבודת קודש במאמץ המלחמתי, והצורך בשמירת הרציפות התפקודית של המשרד על ידי איוש משרותיהם באופן רציף וקידום הפרויקטים שבאחריות המשרד, משרתי המילואים פטורים מלהגיע לעבודה במהלך שירות המילואים… ניתן יהיה לאייש את תפקיד משרת המילואים במינוי בפועל (מתוך שירות המדינה) או במילוי מקום (בעובד מן החוץ)". כך, במתק שפתיים, הודיע מנהל אגף משאבי אנוש של המשרד, ניסים מזרחי, למשרתי המילואים, כי הם מוצאים מהלופ, אף שמרביתם נהגו לעבוד בהפוגות המילואים, ולהגיע למשרד לקדם פרויקטים לאומיים.

קל יותר "לייבש" עובדים

מי שעבד יום או יומיים בממשלה, מבין את הפרקטיקה הכל כך ידועה לשמצה. בשונה מהשוק הפרטי, במגזר הציבורי לא כל כך קל להיפטר מעובדים, קל יותר "לייבש אותם"; לדלל את משימותיהם, להקים יחידות חדשות שייתרו את שלהם, להנחית מנהל חדש, או פשוט להוציא מהלופ. כשאנשי המקצוע, משרתי המילואים יחזרו לעבודה, אולי לאחר שיילחמו בחזית הצפונית אם יידרשו לכך, הם יגלו שתהליכי עבודה עמוקים כבר נעשים בלעדיהם, ואין בהכרח המשכיות מהמקום שבו הפסיקו. רק לאחר שגלובס פנה לנציבות שירות המדינה, ההנחיה חודדה כך שרק עובדי המשרד יכולים למלא את מקומם של המילואימניקים, ונסגרה לפחות פרצה אחת למינוי אנשים שלא משורות הממשלה.

יחידת המאיץ התרוקנה

לדוגמה, מעניין להסתכל על יחידת המאיץ במשרד התחבורה. מדובר בסיירת של אנשי מקצוע מובחרים שהוקמה בתקופת מנכ"לית המשרד הקודמת, מיכל פרנק. היחידה נועדה להוביל פרויקטים באופן הוליסטי ברשויות מקומיות, ולהגיע איתן ל"דילים". ראשי רשויות נוהגים לחזר אחר משרד התחבורה והשרים הממונים, כדי להשיג שבילי אופניים ותוספות שירות באוטובוסים, בעוד שהאינטרס הציבורי הוא הכשרה של נתיבי העדפה לאוטובוסים (שפעמים רבות באים על חשבון מקומות חנייה או נתיבי תנועה) והקמת מסופי אוטובוסים בשטח הערים - שני מהלכים הכרחיים שראשי רשויות היו שמחים לראות - אבל מחוץ לעירם.

בידי היחידה הופקדו פרויקטים בעלות גבוהה מ-20 מיליארד שקל לשנים הקרובות, ומאז פרוץ המלחמה היחידה התרוקנה לחלוטין מאנשיה. המנהל המוערך יצא למילואים בגבול הצפון, והעובדים החלו לנטוש בזה אחר זה. "עד לכניסתה של רגב לתפקיד, היחידה הזו עשתה עבודה מטורפת", אמר לגלובס גורם שבקיא בפעילותה, עם התפרקותה. "הכאוס במשרד התחבורה משתק ומחרב, אין פלא שכולם בורחים", אמר אחר.

ועדיין, במשרד מתארים כיצד בין סבב אחד לשני של מילואים המנהל הגיע למשרד והמשיך לעבוד, וזאת למרות התנאים הקשים שכפו המלחמה והבחירות המקומיות. כפי שמתארים גורמים, ראשי רשויות הבינו שליחידה אין גב, והם סוגרים עניינים ישירות עם השרה.

אלא שבצמרת המשרד נתקלו בבעיה. הכסף של הרשויות תקוע ביחידה ומפוקח על ידי האוצר. מעט לפני ההנחיה המוזרה, התחוללה במשרד דרמה של ממש. למכרז ראש אגף רשויות מקומיות נבחרה ורד סוויד, בעלת רקורד מרשים בתפקידים ממשלתיים, אך מעולם לא הכירו אותה במשרד התחבורה קודם לכן. היא סיימה לעבוד במשרד המשפטים, ועל פי הערכה בענף, כדי שתישאר עובדת מדינה, היא שובצה כעובדת בלשכת המנכ"ל והשרה, והופ - זכתה במכרז וגברה על מועמדים מנוסים מתוך המשרד.

מי שהוביל את הליך הבחירה הוא ראש מנהל תשתיות אבנר פלור, שהוא וסוויד חברים בדירקטוריון רשות שדות התעופה, ולקחו חלק בהדחת מנכ"ל הרשות, חגי טופולנסקי, עם כניסתה של רגב למשרד התחבורה. הם לקחו גם חלק במינוי מחליפו - עופר מלכה, שכיהן כמנכ"ל המשרד בקדנציה הקודמת של רגב, ונוהג להגן על מדיניותה בראיונות לתקשורת ולפזר מחמאות לשרה.

עם קשר, או בלעדיו - מאז, השניים שודרגו בתפקידים. כעת, אומרים גורמים בענף - סביר שסוויד תמלא את מקומו של מנהל יחידת המאיץ, ותושלם ההשתלטות על אחד המעוזים המקצועיים האחרונים שנותרו במשרד.

ניסים מזרחי משתדרג

במקביל למכרז של סוויד, הגיעו תוצאותיו של מכרז נוסף לתפקיד מנהל תיאום התשתיות הכפוף לפלור. במכרז זכה יואל זינגר, שנכנס למשרד בתקופת ראש המנהל בקדנציה הקודמת של רגב, שילה אדלר, איש קמפיין הליכוד לשעבר. זינגר אגב, חבר אף הוא בדירקטוריון רש"ת. ייתכן שהכול מקרי, שהרי המכרזים מלווים על ידי נציבות המדינה, שומר הסף והמגן האחרון של עובדי הממשלה. בהקשר זה, דמות נוספת זכתה לשדרוג: ניסים מזרחי, מנהל כוח האדם במשרד (הדמות שאחראית על מינויים), שודרג לתפקיד בכיר בנציבות המדינה.

"ללא אחיזה במציאות"

סמוך למדי להוצאת המייל, שוודאי טלטל את משרתי המילואים במשרד, הם יכלו לצפות בסרטון ויראלי שבו מגיש MSNBC, העיתונאי ג'ו סקרבורו, צלב את שר הכלכלה ניר ברקת. בראיון פנומנלי, שראוי שיילמד במערכות חדשות בארץ, הטיח סקרבורו בברקת: איך זה שהיום חמאס הם נאצים, אבל האכלתם אותם באמצעות שיתוף הפעולה מול קטר בהעברת מזוודות המזומנים, כשידעתם כבר שנה קודם לתקיפה שזו תוכנית חמאס? ברקת גמגם משהו על חקירה שתתקיים בהמשך ושיהיו תשובות לכל השאלות, וסקרבורו המטיר עליו את האמת הפשוטה: "אנחנו מחכים כבר חצי שנה לתשובות".

כשצפיתי בראיון הזה נזכרתי איך רגב אמרה בשידור בשומר חומות "אתה יודע דני, זה שאומרים מאה פעם את אותו דבר, זה לא הופך את זה לאמת", כך חינכה, והוסיפה: "כמו שאתה יודע, הכסף הזה הוא כסף קטרי שעובר לרצועה לטובת סוגיות הומניטריות".

רגב היא לא רק שרת התחבורה, היא גם חברה בקבינט המדיני-ביטחוני וגם היא צריכה לתת תשובות לציבור, ועוד לפני כן ראוי שתשיב לעובדים שעליהם היא אמונה: איך קרה שלאחר מחדל ענק שלכם שהביא את האסון הגדול ביותר שקרה לעם היהודי מאז השואה, והצריך גיוס מילואים נרחב, אתם ממשיכים לדאוג רק לג'ובים? כן, גם על חשבון המשרתים במילואים.

תגובת משרד התחבורה: "מדובר בטענה שאין לה אחיזה במציאות, שכן מטרת ההנחיה למשרתי המילואים, כפי שהובהרה בהודעה לעובדים, היא לדאוג לרווחת משרתי המילואים, לאור תרומתם למאמץ המלחמתי ולאפשר להם מנוחה ללא טרדות העבודה. כמו כן, צוין בהודעה כי ניתן להיעזר בשירותי העובדים הקיימים במשרד למילוי עבודת משרתי המילואים.

"כפי שצוין מספר פעמים, איוש המשרות מבוצע בהתאם להוראות חוק המינויים והתקשי"ר ובפיקוחה של נציבות שירות המדינה כמקובל. כמו כן, אין כל כוונה להעביר את יחידת המאיץ לגברת סוויד".

עוד כתבות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"