גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתקפה האיראנית הכניסה את ישראל לפאניקה צרכנית - ויש מי שמרוויח יותר

ברשתות המזון נרשמה הסתערות שהובילה לעלייה של מאות אחוזים ברכישות מים, ביצים ושימורים, ובחנויות מוצרי החירום נרשמו ביקושים לתחנות כוח ניידות ולטלפונים קוויים ● במרכזי הקניות דיווחו על תנועה כרגיל: "אנחנו מדינה שיודעת לקבל מהלומה ולהמשיך כרגיל ארבע דקות לאחר מכן"

קניותר בנס ציונה, רשת קניוני עופר. תנועת קונים ממוצעת / צילום: שירה ספיר
קניותר בנס ציונה, רשת קניוני עופר. תנועת קונים ממוצעת / צילום: שירה ספיר

זמן קצר אחרי הודעת דובר צה"ל במוצאי שבת על האפשרות שאיראן תתקוף תוך כמה שעות, ועל ביטול המסגרות החינוכיות עד ליום שני לפחות, מפלס הפאניקה זינק והשפיע על היקף הרכישות של הישראלים. במקומות רבים דיווחו על עלייה של מאות אחוזים במכירות מוצרי חירום ומזון, הצטיידות שהמשיכה גם ביום ראשון לאחר המתקפה.

נתב"ג חוזר לשגרה: אילו חברות זרות ביטלו בכל זאת את הטיסות?
יותר ממיליון צופים: הישראלים נדבקו אמש לטלוויזיה, מי הערוץ שהוביל?
"איראן עשתה קידום מכירות לישראל": הזינוק במניות הביטחוניות

ברשתות המזון נרשמה הסתערות שהובילה למכירות מוגברות, כאשר היו סניפים שנותרו פתוחים ומלאים בלקוחות גם אחרי השעה חצות, ברקע שידורי החדשות הרציפים ושיגורי הכטב"מים מאיראן.

בסניפי קרפור, למשל, נרשמה עלייה של כ־150% במכירות בהשוואה לשבת הקודמת. מכירות המים המינרליים עלו ב־1000%, ביצים ב־450%, מזון לתינוקות ב־380%, חיתולים ב־380%, שימורים ב־350%, ונייר טואלט ב־340%. נכון ליום ראשון בבוקר נרשמה עלייה של 80% בקניות.

גם בשופרסל ניכרת קנייה מוגברת וביקושים הגבוהים בעשרות אחוזים לעומת השבוע שעבר. ברשתות מדגישים כי הן נערכו מבעוד מועד הן למצבי חירום והן לחג הפסח הקרב, ואין חשש לחוסרים בשלב זה.

בפלטפורמת המשלוחים וולט דיווחו על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות סופרמרקט בשעות הלילה של שבת, וכן על עלייה של כ־30% בגובה סל ההזמנה בסופרים וחנויות נוחות. המוצרים המבוקשים ביותר היו בקבוקי מים בגודל 1.5 ליטר (גידול של 275%), במבה (174%), חלב (72%) וקולה זירו (30%). העלייה הכללית בביקושים נמשכה גם ביום ראשון.

לפי נתוני שב"א, המנהלת את מערכת התשלומים הלאומית באשראי, ביום ראשון בשעות 8:00-14:00 נרשמה עלייה של 8.5% בהוצאות של הציבור הישראלי באשראי לעומת השבוע הקודם. מהחברה נמסר כי הדבר "מעיד על כך שהמשק מצליח לתפקד בצורה רגילה, והציבור הישראלי ממשיך בהכנות לחג הפסח, למרות ההגבלות שהטיל פיקוד העורף".

לא נשארים בבית

בקניונים ומרכזי הקניות, שהוחרגו מהנחיות פיקוד העורף, ולגבי רובם לא ניתנו מגבלות, דיווחו על תנועת בוקר שגרתית בראשון, לאחר שהקייטנות והמסגרות החינוכיות, כמו גם הטיולים וחלק מהטיסות בוטלו.

כך, למשל, מרכזי הקניות של ביג (למעט בקריית שמונה) נפתחו כרגיל, ולפי החברה תנועת הבוקר הייתה שגרתית. גם קניוני עופר היו פתוחים רגיל, והתנועה מהבוקר ממוצעת. בדיזנגוף סנטר בתל אביב, שם התכוננו כמדי שנה בחול המועד פסח לפסטיבל נושא (השנה: בוב ספוג), המשיכו עם ההיערכות, והחנויות נפתחו כסדרן. 

ביג יוקנעם, היום / צילום: ביג

"כל העובדים התייצבו לעבודה כרגיל, וכל החנויות נפתחו", אומר אלכס קפלן, מנהל השיווק של דיזנגוף סנטר. ב־11 בבוקר הוא העיד כי לא מעט הורים וילדים כבר משוטטים בסנטר. "אנחנו מדינה שיודעת לקבל מהלומה ולהמשיך כרגיל ארבע דקות לאחר מכן, וזה ראוי להערכה.

"אנחנו מצפים לחג מצוין, גם בעקבות העובדה שהרבה מאוד ישראלים נמצאים בארץ, וגם כי יש ציפייה להפוגה. כשיוקר המחיה הולך ומתגבר, והמעמסה על ההורים גדלה, אנחנו מצפים למבקרים רבים כיוון שהפעילות שלנו מוצעת בחינם". 

דיזנגוף סנטר, היום / צילום: אלכס קפלן

אפקט ההפתעה

מוקד נוסף של רכישות קשור במוצרי החירום, שרשמו עליות של מאות ואלפי אחוזים בחודשים האחרונים. רוב הציבור כבר הצטייד בגלי הפאניקה האחרונים בגנרטורים, בתאורות חירום, בסוללות ובטרנזיסטורים. לאחרונה התחיל גל ביקוש למוצרי הצטיידות לממ"ד, כמו טלוויזיות קטנות וזולות יותר ומוצרי גיימינג.

"בימים אלה אנחנו חווים גל מחודש של ביקוש ער למוצרים לשעת חירום", מספרת עמית שבתאי, מנהלת הסחר והיבוא של רשת קרביץ. "הגל הראשון התחיל באוקטובר עם פרוץ המלחמה, הוא דעך לקראת סוף דצמבר, ועל רקע האיומים המתחדשים חל גידול משמעותי במכירות של מוצרים כמו תחנות ניידות של כוח ואנרגיה, פאנלים סולאריים ניידים מתקפלים, תחנות עגינה, פנסים, תאורות חירום, סוללות וטרנזיסטורים.

"בנינו קטגוריה שמציעה פתרונות למגוון צרכים, וחלק ממנה אזל לחלוטין, בימים אלה אנו מחדשים את המלאים. מעניין לראות שנרשמה לאחרונה צמיחה של 60% ברכישות של מסכי מחשב ומחשבים ניידים, והנתונים של הטאבלטים אפילו חצו את ה־60%. בעתות משבר אנחנו רואים ביקוש גובר גם למוצרי גיימינג ומולטימדיה, שעונים על צורך אסקפיסטי לילדים ולמשפחה".

עמית שבתאי, קרביץ / צילום: קרביץ

סניפי קרביץ היו פתוחים בזמן הודעת דובר צה"ל במוצ"ש, ולפי שבתאי, ההשפעה הייתה מיידית, הן בחנויות הפיזיות והן באתר. "היו ניודים של מוצרים מסניף לסניף בעקבות הביקושים, וראינו הרבה מאוד חיפושים באתר לתחנות טעינה ניידות, סוללות, פנסים, תאורות חירום ואפילו טרנזיסטורים", היא אומרת. "כנראה אנשים לא האמינו שזה יקרה, וקיבלו זאת בהפתעה גמורה".

גם ביום ראשון בבוקר נרשמה תנועה ערה מאוד בסניפים וביקוש לסוללות, פנסים, תאורות חירום ותחנות עגינה. שבתאי מספרת כי לא מעט סניפים נפתחו בשעה מוקדמת מהרגיל, בעקבות בקשות של הקניונים עצמם.

בקבוצת zap נרשם בשבוע החולף ביקוש למוצרים לשעת חירום. כך, למשל, נרשמו יותר מ־9,000 חיפושים לגנרטורים, לעומת 2,900 לפני שבועיים - גידול של 190%. לפני שנה, באותם תאריכים, נרשמו 1,000 חיפושים בלבד.

חיפושי מערכות סולאריות רשמו גידול של 230% - מ־980 לפני שבועיים ל־3,200 השבוע, ככל הנראה בעקבות החשש מקושי בהשגת דלק. במכשירים לניווט לווייני נרשמה עלייה של 564% בחיפושים לעומת השבוע הקודם. גם מטען נייד וסוללות גיבוי רשמו עלייה של 140% בחיפושים. 

"בסוף השבוע האחרון ראינו גידול בביקוש לטלפונים קוויים שלא מחוברים לחשמל, סוללות ומכשירי קשר", אומרת אושרת כהן, סמנכ"לית השיווק בקבוצת zap. "אנשים נערכו מבעוד מועד, וכשהחלו האיומים והחששות מאיראן בשבוע שעבר, ראינו עלייה של מאות אחוזים בגנרטורים, מערכות ניידות וסוללות חירום. מכיוון שהאירוע התחיל ממש מאוחר, ייתכן שבמהלך היום נראה אפקט נוסף במגמה".

אושרת כהן, סמנכ''לית חטיבת השיווק של קבוצת זאפ / צילום: יח''צ

היערכות מראש

גם ברשת א.ל.מ חשמל ודיגיטל מעידים כי טירוף ההכנה לממ"דים לא הורגש כמו בענף המזון. "האנשים שרצו להיערך כבר עשו זאת לפני חצי שנה ולפני שלושה חודשים, בשני גלי הפאניקה האחרונים", אומר ערן ארליך, סמנכ"ל הסחר של א.ל.מ. 

ערן ארליך, סמנכ''ל הסחר של א.ל.מ חשמל ודיגיטל / צילום: יח''צ

עם זאת, לדבריו, מאז פרוץ המלחמה ניכרת עלייה ברכישת טלוויזיות קטנות בגדלי 32 ו־43 אינץ', על־מנת להתקינן בממ"ד ובמקלט. "רואים עלייה גם בתאורות החירום, סוללות גיבוי ותחנות כוח ניידות. הייתי בטוח שאפתח בראשון בבוקר את החנויות, ולא תהיה הרבה תנועה, אבל יש אנשים, ויש רכישות".

ארליך מוסיף כי אין חוסרים בגזרת מוצרי החירום, כיוון שהרשתות והיבואנים נערכו והזמינו כמויות גדולות מהרגיל. "החוסרים הם בעיקר בגזרת המקררים ומוצרים מבוקשים כמו נינג'ה, בגלל המצב עם החות'ים. מפלס הפאניקה בנושא הגנרטורים ירד כשחברת החשמל הוציאה הודעה שהסיכוי לעלטה אפסי, ושבוצעה היערכות עם גיבויים".

אביצור יוסף, בעלי החנות למוצרי חשמל סנסטר הממוקמת בדיזנגוף סנטר מאז 1986, מעיד כי מלבד הטלוויזיות הקטנות והזולות, רוב האנשים חיפשו בתקופה האחרונה תאורות חירום, סוללות וטרנזיסטורים, וכשהם אזלו, קנו גם רדיו נטען או על חשמל. הוא לא מעיד על התנפלות גדולה מאז אתמול, ומסביר כי רוב האנשים כבר נערכו, מה שיצר מחסור בתאורות החירום והטרנזיסטורים. "היבואנים לא האמינו שיהיה סבב נוסף של בהלה, כך שבעצמם לא הצטיידו. כיום לוקח חודשיים להביא סחורה מסין, במקום חודש או חודש וחצי, כך שאני מאמין שכשתאורות החירום יגיעו, פחות יהיה בהן צורך. עם זאת, כעת, לאחר שאיראן לא כל־כך הצליחה, אני מאמין שהביקושים יירדו". 

למרות שלא האמין שאנשים יגיעו לסנטר בשעות הבוקר, הוא התבדה. "לא האמנתי בכלל שיהיו אנשים, אבל הגיעו. רובם לא שאלו על טרנזיסטורים, אלא על תנורים לחג וטלוויזיות. מה שהלך הרבה מאוד זה טלפונים קוויים, שעלו ביותר מ־100%". 

עוד כתבות

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

יציבות בוול סטריט; גיימסטופ צוללת ב-27%, רדיט מזנקת ב-13%

נאסד"ק עולה ב-0.1% ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ● הדאו ב-40,000? בוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה 

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"