גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi
רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

בזמן שהעולם עדיין מתרכז בחוק טיקטוק, שמאלץ את הרשת החברתית למכור את פעילותה בארה"ב בתוך שנה או להיסגר, הצעת חוק חדשה שהוצגה בקונגרס האמריקאי קוראת לקרקע את רחפני הענקית הסינית DJI, ששולטת על יותר מ-90% משוק כטב"מי התחביב במדינה. 

בלעדי | אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות 
ענקית הרחפנים הסינית מטילה אימה על וושינגטון, אז למה בצה"ל לא מתרגשים

חברי הקונגרס, כך דווח ב"ניו יורק טיימס", מעוניינים להכניס את DJI לרשימת ועדת התקשורת הפדרלית - כך שתיחסם גישתם אל תשתיות התקשורת בארה"ב. החקיקה לא תחול רטרואקטיבית על רחפני DJI, שכבר אושרו גישתם לרשת התקשורת, אבל היא תמנע כניסת כל דגם חדש מתוצרת החברה מהעיר שנזן.

ההצעה, שמקדמים חברי קונגרס רפובליקנים ודמוקרטים, אושרה פה אחד בוועדת האנרגיה והמסחר של בית הנבחרים, וצפויה לעבור להצבעה בחודש־חודשיים הקרובים.

צעד שכזה ממחיש בין היתר את הפערים העצומים בין הגישה של ישראל לאיום הסיני ככלל ולשליטת סין בענף הכטב"מים הביתיים בפרט, ובין זו של ארה"ב. כפי שנחשף בגלובס, צה"ל הזמין לאחרונה אלפים רבים של רחפנים משתי חברות סיניות לשורות זרוע היבשה: DJI, שחולשת על כ-76% מהשוק העולמי, ואוטל, שנודעה בזכות הדגם הפופולרי איבו.

בניגוד לממשלות ישראל הקודמות, בין אלו שהיו בהנהגת נתניהו ובין ממשלת בנט־לפיד, ממשל ביידן לא חיכה לחקיקה מהקונגרס במטרה לבלום את ההשתלטות הסינית גם על שוק רחפני התחביב. בדצמבר 2020, משרד ההגנה האמריקאי השיק את את תוכנית "בלו UAV", שאוסרת על גופי המשרד להשתמש בכלי DJI, בשל החשש כי הרחפנים משמשים לריגול זר. בד־בבד, משרד המסחר הכניס את ענקית הרחפנים הסינית לרשימת חברות שלגופים אמריקאים אסור לייצא להן טכנולוגיה, מתוך חשש לפגיעה בביטחון הלאומי.

הבעיה האמריקאית, שמשקפת את הסיטואציה הכלל־עולמית, כולל זו הישראלית, היא שעלויות המוצרים של החברות הסיניות נמוכות משמעותית ממוצרי החברות המערביות. זה הוביל לכך שגם כעבור כשנה של תוכנית בלו UAV, יותר מ-900 גופים ציבוריים אמריקאים השתמשו במוצרי DJI, כולל משטרות ניו יורק ובוסטון. ככל הנראה, שיקול המחיר היה גורם מרכזי גם בקבלת ההחלטות של זרוע היבשה בנוגע לרחפני DJI ואוטל.

אף אחד מבין הצדדים המעורבים, הסינים כספקים והאמריקאים והישראלים כלקוחות, לא מתכחשים לכך שהתקשורת של רחפני DJI, שמשמשים את צה"ל למשימות של נשיאת מטענים ייעודיים וצילום בשדה הקרב, או אזרחים למשימות כמו חילוץ וחקלאות, מתקשרים עם שרתים סיניים. על כן, מומחים מזהירים מפני היכולת הסינית לאגור מידע מצולם ומיקומים בהיקפי ענק.

תמיכה עממית במאמצי הלובינג הסיניים

ב"ניו יורק טיימס" מדווחים על מאמצי לובינג של DJI בוושינגטון מול הצעדים הצפויים, שנהנים מתמיכה עממית לא מעטה. לקוחות כמו חובבי תעופה או חקלאים, ככל הנראה חוששים כי יציאת DJI מהשוק המקומי תזניק את המחירים.

מאז מרץ, נהנים הלקוחות האמריקאים של החברה מחנות המותג הראשונה של DJI בארה"ב, בניו יורק. מוצעים בה רחפני מאביק, אייר, אבאטה ו-FPV. החברה מציעה שם למכירה את אמצעי הצילום המתקדמים שלה, כמו ערכת רונין, שמסוגלת לצלם ברזולוציה של 8K.

החשש של הלקוחות בנוגע למחירים אינו מופרך, כי מחירי הרכיבים וכוח העבודה בארה"ב ובמערב מובילים לסיטואציה שבה אומנם המוצרים בהחלט איכותיים, אך יקרים פי כמה וכמה. באתר DJI הישראלי, למשל, אפשר למצוא שלל רחפנים, החל ממיני 3 שמחירו 3,650 שקל, דרך אבאטה ב-7,200 שקל ועד מאביק 3 פרו ב־11 אלף שקל.

לפי "אופן סיקרטס", שעוקבת אחרי השקעת כספים בפוליטיקה, DJI השקיעה בשנה שעברה 1.6 מיליון דולר במאמצי לובי בוושינגטון. לפי נתוני הלובינג בסנאט שהוצגו ב"ניו יורק טיימס", ענקית הרחפנים הסינית הספיקה להשקיע מתחילת השנה כ־310 אלף דולר בנושא. ייתכן כי בצל החקיקה, שצפויה לעמוד להצבעת 435 חברי בית הנבחרים בחודשים הקרובים, יחול זינוק בהשקעה של DJI בבלימת הפעולות האנטי־סיניות.

חברת אוטל עשויה להצטרף למאמצי הלובינג

מי שעשויה להצטרף לפעילות הלובינג "מאחורי הקלעים" בוושינגטון היא אותה חברת אוטל, שגם ממנה רכשו בצה"ל רחפנים. היא מיתגה את עצמה בתור אמריקאית בזכות פעילות נרחבת בסיאטל ובעמק הסיליקון, אף שבשורה התחתונה, המטה של החברה, שנוסדה ב־2014, עודנו בשנזן, סין, בדיוק כמו המטה של DJI.

ההבדל ביו אוטל ובין DJI הוא שבשנת 2020 היא נכנסה בשיא העוצמה לארה"ב באמצעות דגם איבו II, שמיוצר בארה"ב. זהו תעלול שיווקי לא קטן עבור ההגדרה של ייצור בארה"ב, היות שגוף הרחפן מיוצר בסין, מצלמות האינפרא אדום/תרמיות מיוצרות בחברת פליר האמריקאית ורכיבים נוספים אצל סוני ביפן. בסיכומו של דבר, פעילות נגד DJI צפויה להוות צעד מקדים ראשון לפני פעילות רחבה נגד כלי טיס של חברות סיניות, כמו אוטל.

עוד כתבות

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דוברות השר

שלמה קרעי חזר בו: "הוריתי לבטל את הפעולה ולהשיב את הציוד לסוכנות AP"

כוחות צה"ל חיסלו עשרות מחבלי חמאס וג'יהאד איסלאמי ברפיח ● שני לוחמים במילואים נפצעו קשה ברצועת עזה • צה"ל חיסל את מפקד מערך הרקטות והטילים בגזרת החוף בארגון הטרור חיזבאללה •  צה"ל פעל בג'נין, הכוחות הרסו את בית המחבל שביצע פיגוע ירי בחרמש ● ביידן: "מה שישראל עושה בעזה הוא לא רצח עם" • עדכונים בולטים

חברת BYD הסינית. מנעה מחוקרי נציבות האיחוד האירופי גישה למידע חיוני? / צילום: ap, Ng Han Guan

ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין

תהליך הפוליטיזציה של תעשיית הרכב הוקצן לאחר שארה"ב הטילה מכסים על כלי רכב חשמליים וסוללות מסין - ואירופה סימנה שבכוונתה להצטרף למגמה ● בישראל, גובר החשש בשוק הרכב שהממשל האמריקאי יעצור בקרוב את המכירות והשת"פים מול הסינים

בניין משרד הביטחון בתל אביב / צילום: Shutterstock

מבקר המדינה: הממשלה לא מצליחה לפקח על הרכש של מערכת הביטחון

צה"ל אינו שקוף מספיק בנוגע להוצאות ארוכות הטווח שלו, והשימוש שלו ב"הרשאה להתחייב" אינה תואמת את היעדים שהוא מצהיר עליהם, כך על פי דוח מבקר המדינה ● על האוצר: "אינו מקיים תהליך סדור ושיטתי של איסוף נתונים ומידע על תקציב משרד הביטחון"

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בשורה אחת עם רוסיה וסודאן: ההשלכות הכלכליות על ישראל אם יוצאו צווי מעצר בהאג

צווי המעצר האישיים שהתובע בבית הדין הפלילי בהאג מבקש מציבים את ישראל בשורה אחת עם רוסיה וסודאן, ועשויה להיות לכך השפעה על הסחר עם חברות בינלאומיות ● בנוסף, אם הצווים אכן יוצאו, הדבר עלול להשפיע גם על מכירת נשק לישראל ואף על הקשרים האקדמיים הבינלאומיים

אילוסטרציה: Shutterstock

כך ניסתה בעלת דירה לעכב פרויקט תמ"א 38 בתל אביב

בעלת דירה ברחוב ויתקין בתל אביב סירבה לחתום על פרויקט הריסה ובנייה ונקטה שורת הליכים לעיכובו ● ביהמ"ש התערב

יום העצמאות בחוף בתל אביב השנה. חגגו פחות / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

ביום העצמאות 2024 הישראלים חגגו פחות, אבל שילמו יותר

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 7% במחזור ענף המזון, בעוד מספר העסקאות נותר דומה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'

צים חזרה להרוויח, אך האנליסטים ציפו ליותר; המניה צוללת בטרום מסחר

התוצאות משופרות לעומת הרבעון המקביל, בו היא הפסידה ● החברה העלתה את התחזית השנתית שלה לרווח לפני הפחתות של של 1.15-1.55 מיליארד דולר ● על רקע החזרה לרווח חוזרת החברה גם לחלק דיבידנד

ניסים זוארץ / צילום: טל גבעוני

נשיא חדש לבורסה ליהלומים: ניסים זוארץ

ניסים זוארץ, הבעלים של DN יהלומים, נבחר לנשיאות הבורסה ליהלומים ● לאחר הבחירות אמר זוארץ: "כבר 28 שנה שאני מקדיש את חיי לענף היהלומים היקר שלנו ואני מתחייב להמשיך ולפעול למענו"

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים / צילום: שלומי יוסף

המפקח על הבנקים על חלוקת הדיבידנדים: "זו החלטה עסקית של כל בנק, הם עוד לא עשו השלמות על רבעונים קודמים"

דני חחיאשוילי אמר כי ההנחיה של בנק ישראל היתה שהבנקים יוודאו שיש להם מספיק הון כנגד הסיכונים ומספיק הון כדי לצמוח, ולכן לא נקבע עבורם שיעור דיבידנד מקסימלי ● על תחלופת המנכ"לים במערכת הבנקאית: "יכול להיות ששכר הבכירים יוצר עיוות, עדיין ישנם מספיק אנשים טובים שיתמודדו על התפקיד"

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

רשות ני"ע עורכת בירור מינהלי לגבי חברת נקסט ג'ן של הראל הרשטיק

הבירור נערך בחשד למספר אירועים שונים הקשורים לדוחות המיידיים של נקסט ג'ן בין השנים 2020-2023 ● החברה מנוהלת ע"י המנכ"ל והרוצח המורשע הראל הרשטיק והיו"ר וראש המטה לביטחון לאומי לשעבר יעקב עמידרור

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

המספרים החשובים מאחורי תוצאות המכרז להפרטת הדואר

הממשלה התגאתה בהשלמת הפרטת דואר ישראל. הנה כמה מהנתונים מאחוריה ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה המקומית ננעלה בירידות; פורמולה מערכות ומג'יק ירדו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● או.פי.סי אנרגיה תקים לאינטל תחנת כח ● חוזה גדול לאלביט ממשרד הביטחון ● זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט הופך לבעל המניות הגדול בפז ● IBI: "ללא התאמות מצד הממשלה, צפוי גירעון של לפחות 8%-7.5% ● וגם, בגולדמן זאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות

הגנרל האמריקאי הבכיר בביקורת נדירה: זו השגיאה הגדולה של צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בית הדין הפלילי מסתכן באיבוד לגטימיות אם יוצא צו מעצר לנתניהו, גנרל בכיר בצבא ארה"ב בביקורת נדירה על צה"ל, האם ישראל תהיה חלק מההסכם עם סעודיה והסופר המפורסם סלמאן רושדי נגד מדינה פלסטינית בראשות חמאס ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט היום (ג') / צילום: תמונה פרטית

לוין מעיד במשפט נתניהו: מוזס ראה בהגבלת "ישראל היום" עניין קיומי

שר המשפטים יריב לוין מעיד היום במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו בנוגע לתיק 2000 ● לטענת לוין, נתניהו אמר כי אם החוק להגבלת התפוצה של "ישראל היום" יעבור בקריאה ראשונה בכנסת, "אני עוצר אותו בוועדת הכנסת ולא נותן לו להתקדם"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"

רכב ''ת'מיס'' מתוצרת מילרם רובוטיקס / צילום: Shutterstock

רוסיה רצתה רכב אוטונומי למלחמה. אז היא גנבה אותו לאוקראינה

רוסיה הציעה פרס כספי ללוחמים שישיגו את הרכב הצבאי "ת'מיס" שבו משתמשת יריבתה ● הכלי שנלכד בולט בתחום הבלתי מאויש במלחמה ומשמש בין השאר לטיפול במוקשים ואיסוף מודיעין

בניינים בסיום בנייה בבאר שבע / צילום: דיאגו מיטלברג

יותר משלוש שנים: הסטנדרט החדש של הקבלנים למסירת דירות

סעיף מועד המסירה מגיע כבר ל־40 חודשים ואף יותר, בגלל הקשיים הנגרמים מהמחסור בכוח אדם ● בינתיים המדינה לא מצליחה להביא עובדים, ונראה כי לא תסייע לקבלנים להתמודד עם המצב

ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק עם חיילים בברלין. ''ציר של מדינות העובדות כדי לערער דמוקרטיות'' / צילום: Associated Press, HENRY NICHOLLS

"תוספת תקציב הביטחון הגדולה זה 30 שנה": בריטניה מפתחת נשק לייזר ואת הטנק הראשון שלה

ראש ממשלת בריטניה הודיע לפני שבועיים על הגדלה משמעותית של תקציב הביטחון במדינה וסימן בבירור את האיום: "רוסיה, איראן וסין עובדות יחד כדי לעצב מחדש את הסדר העולמי" ● מלבד ארה"ב, ההוצאות הצפויות יהפכו את בריטניה למדינה שהוציאה הכי הרבה על ביטחון בשנה הנוכחית מבין חברות נאט"ו